17 Ağustos 2008 Pazar

buddenbrooklar vs mrs.dalloway

- okur plathin mrsdallowayiyle yeni insanlarla tanışırken,mannin buddenbrookları onu yeni insanlarla tanıştırıyor. yani ilkindeetken olan okur ötekinde edilgen bir hal alıyor.
- buddenbrooklarda yazar ortamı roman karakterlerinden bağımsız,objektif ve bir bütün olarak kusursuz bir şekilde önümüze sunarkenmrsdallowayde olaylar karakterlerin bakış açısıyla aktarılmış. ancak budallowayin kusurlu bir yapıt olduğunu söylediğim anlamına gelmez. aksinedallowayde aynı olay romandaki farklı kişilerin gözünden kendine has bir biçimde anlatıldığından olsa gerekbu noktada plathi mannden daha başarılı bulurum.bu iki yapıt arasındaki fark aslında tümevarım ve tümdengelimdeolandan neredeyse farksız diyebiliriz.
- mrsdallowayde açıkça kendini belli eden bir içtenlik var, sonuçtakarakterlerin düşüncelerini arşınlayan bir seyahattesiniz. buddenbrooklardaysa durum biraz daha farklı. yazarın amacı burjuvaziyieleştirmek, bunu eleştirdiği kavramın üslubunu takınarak, veyüzüne romandaki karakterlerin samimiyet yoksunu maskelerindengeçirerek, ironik bir şekilde yapıyor ve maskeyi düşürüyor.

*böyle asitler ve bazları karşılaştırır gibi oldu sanki, turnusol kağıdım eksik, her neyse, henüz tamamlanmış bir yazı da değil kaldı ki bunun buddenbrookları bitirmeden kaleme alındığını da hesaba katarsak pek de adil sayılmayabilirim. kim bilir belki devamı gelir...

Hiç yorum yok: